4 روش تقویت لیسنینگ زبان

4 روش تقویت لیسنینگ زبان
24اسفند
سید حسین قدیم زاد

4 روش تقویت لیسنینگ زبان

چرا بخش شنیداری یک مشکل است؟

تنها یک دلیل وجود دارد: چون به اندازه کافی به انگلیسی گوش داده نمیشود. اگر شما روزی 2 ساعت برای لیسنینگ وقت بگذارید، قطعا پیشرفت خواهید کرد. متاسفانه بسیاری از مردم برای بهبود لیسنینگشان کمتر به موارد زیر دقت میکنند:

  • فقط تعداد کمی فیلم انگلیسی هر هفته تماشا میکنند. 
  • تعداد بسیار کمی کارتون یا انیمیشن انگلیسی مخصوص کودکان و نوجوانان می بینند. در حالیکه این کارتون ها چون به زبان ساده برای کودکان آماده شده اند به راحتی شما را هم در تقویت لیسینینگ کمک میکنند .
  • به اندازه کافی متن نمی خوانند یا متونی که انتخاب می کند با کیفیت نیست.
  • برای ۱۰-۱۵ دقیقه در روز انگلیسی گوش میکنند در حالیکه حداقل نیاز به ۱ ساعت تمرین دارید.

به این فکر کنید که اگر شما فقط روزی ۱۵ دقیقه انگلیسی گوش کنید، در طول یکسال از الان، شما به ۹۱ ساعت انگلیسی گوش کرده اید؛ که این واقعا کافی نیست و سالهای زیادی طول میکشد که پیشرفت کنید.

 

 

1-هر روز زمانی را برای گوش دادن به صحبت های انگلیسی زبانان اختصاص دهید

این کار فرصتی به شما می دهد تا گوش تان به گفتار انگلیسی زبانان یا به اصطلاح (native speakers) آشنایی پیدا کند نه با انگلیسی حرف زدن معمان زبان و افراد غیر بومی در حین این کار یک دفترچه کنار دست تان بگذارید تا وقتی به کلمات جدید برخورد می کنید آن ها را یادداشت کنید. ضعیف بودن گنجینه لغات نیز توانایی شما را برای متوجه شدن زبان کاهش می دهد. لازم به گفتن نیست که یاد گرفتن کلمات جدید برای تقویت درک مطلب هم اهمیت زیادی دارد. بدیهی است که هر چه زمان بیشتری را به تمرین اختصاص دهید، مهارت لیسنینگ تان بیشتر تقویت می شود. یک برنامه هفتگی برای تمرین کردن طراحی کنید و حتما به آن پایبند بمانید . اگر سحرخیز هستید زمانی را هنگام صبح وقتی سرحال هستید، برای تمرین در نظر بگیرید. اگر شب ها سرحال تر هستید؛ زمانی را در بعد از ظهر به این کار اختصاص دهید. اصلی ترین مانع یادگیری یک زبان خارجی، کمبود عزم و اراده است. اگر به اندازه کافی منضبط و با اراده باشید؛ یادگیری مهارت های درک مطلب و برقراری ارتباط به زبان انگلیسی کار های غیر ممکنی نیستند. بهترین روش گوش دادن روزانه به پادکست های رایگان است.

 

2-گوش دادن منفعلانه را کنار بگذارید و گوش دادن فعال را تمرین کنید

اگر طالب تقویت مهارت های لیسنینگ تان هستید؛ گوش دادن منفعلانه کمکی به شما نخواهد کرد. لازم است گوش دادن فعال (Active Listening) را تمرین کنید.

معنی گوش دادن فعال چیست؟

گوش دادن ممکن است کاری منفعلانه به نظر برسد اما برای یادگیری سریع تر زبان لازم است که شروع به گوش دادن فعال کنیم. گوش دادن فعال یعنی شما هم در گفت و گو ها شرکت کنید، نه این که فقط گوش بدهید. حتی در زمان هایی که صحبت نمی کنید! چگونه باید این کار را انجام داد؟ با فیدبک دادن . یا به صورت کلامی یا به صورت غیر کلامی و با استفاده از ژست ها و اشاره ها

این موقعیت را تصور کنید: شما در حال گفت و گو با یک فرد انگلیسی زبان هستید اما متوجه حرف هایش نمی‌شوید. به جای این که از آن شخص خواهش کنید تا برایتان توضیح بدهد، وانمود می کنید که همه چیز را فهمیده اید. با این امید که او هم متوجه این مسئله نشود . در چنین موقعیتی آن شخص نخواهد توانست به درک بهتر شما از مطالبی که گفته کمک کند زیرا فرض را بر این گذاشته که شما همه چیز را فهمیده اید. بنابراین اگر در حین یک مکالمه چیزی را درست متوجه نشدید، برای توضیح خواستن تردید نکنید. اما حتما این کار را مودبانه انجام دهید.

 

یاد گرفتن زبان به این روش لذت بخش تر هم هست زیرا شما در انجام این کار تنها نیستید. این کار می تواند به یکی از فعالیت های روزمرتان تبدیل شود. مثلا وقتی برای خرید روزانه بیرون رفته اید یا وقتی با یک دوست صحبت می کنید.

حتی وقت هایی که در خانه به تنهایی زبان می خوانید هم می توانید مهارت های گوش دادن فعال تان را تقویت کنید. این کار را امتحان کنید: یک کلیپ کوتاه از اخبار را ببینید و سپس خلاصه از این خبر ها تهیه کنید. اگر خیلی برایتان سخت بود؛ سرعت صدای کلیپ را آهسته کنید تا بهتر متوجه بشوید.

به یاد داشته باشید، دفعه بعدی که برای لیسنینگ تمرین می کنید، فعال گوش بدهید! به جای تمرکز کردن بر کلمات سعی کنید بفهمید موضوع اصلی بحث چیست.

 

3-تکرار و تقلید صدا ( مهارت تکرار سایه وار یا shadowing به معنای تکرار کردن تا جای ممکن دقیق چیزی که فرد دیگر می گوید.)

تمرین های متنوع لیسنینگ را پیدا کنید، به آن ها گوش دهید و سعی کنید کاملا شبیه خودشان تکرار کنید. تنوع زیاد رسانه هایی که امروزه وجود دارد به اشکال مختلفی می تواند برایتان سودمند باشد. به عنوان مثل این کار گنجینه لغات تان را در زمینه های مختلف گسترس می دهد. باعث می شود گوش تان به لحجه های مختلفی که وجود دارد؛ عادت کند. همچنین با تن و ریتم زبان انگلیسی بیشتر آشنا می شوید . ضمنا تمرینی هم برای یادگیری گرامر شما است.

تمرین های لیسنینگ را می توانید به راحتی در اینترنت، رادیو، تلویزیون و امثال این ها پیدا کنید. اگر به مطالعه علاقه دارید، کتاب های صوتی را هم امتحان کنید. یکی دیگر از تمریناتی که می توانید انجام دهید، گوش دادن به سخنرانی های TED ( TED TALK ) در مورد موضوعات مورد علاقه تان است. متن دقیق این ویدئو ها وجود دارد بنابراین ابزار خوبی برای تمرین مهارت های درک لیسنینگ شما خواهند بود . ضمن این که شما با انگلیسی زبانان از کشور های مختلف برخورد خواهید کرد که قطعا هر کدام از آن ها؛ این زبان را با لحجه متفاوتی صحبت خواهند کرد.

تنوع دادن به مدل تمرین هایی که انجام می دهید باعث می شود تا کار برای تان کسالت آور و خسته کننده نشود.

تکرار سایه وار ( Shadowing ) چیست؟

تکرار سایه وار هم تمرینی برای لیسنینگ است و هم تمرینی برای اسپیکینگ یا حرف زدن. این متدی است که توسط بسیاری از متخصصان زبان برای تقویت مهارت های زبانی توصیه شده است. این کار به معنی گوش دادن و بعد تکرار کردن چیز هایی که شنیدیم با حداکثر جزئیات ممکن است. این کار از بقیه تمرین های لیسنینگ پیشرفته تر است.

برای انجام دادن این کار لازم است که به دقت گوش کنیم تا بتوانیم کلمه هایی راکه می شنویم تکرار کنیم. به نحوه تلفظ، لحن و ریتم کسی که صحبت می کند توجه کنید و سپس بلافاصله حرف هایش را تکرار کنید و تمام تلاش تان را بکنید تا کاملا شبیه خودش حرف بزنید. در واقع این کار یکی از مثال های گوش دادن فعال هم هست. با تکرار کردن چیز هایی که می شنویم هم مهارت های گوش دادن و هم مهارت های حرف زدنمان را تقویت می کنیم.

 

یک کتاب صوتی می تواند ابزار بسیار خوبی برای تمرین shadowing باشد . کتاب صوتی هم به اندازه کافی طولانی است و هم نسخه چاپی آن در دسترس است، بنابراین می توانید کلمه هایی را که متوجه نشدید درون آن پیدا کنید و همچنین گنجینه لغات تان را هم تقویت کنید.

4-به متن ها یا مکالماتی که در آنها خیلی مهارت ندارید گوش کنید!

متن های چالش برانگیز متن هایی هستند که شما همه ی لغات و عبارات را متوجه نمیشوید اما موضوع متن را میفهمید. برای مثال:

۱-گوش دادن به مکالمات سریع درحالیکه موضوع مکالمه را متوجه شوید.

۲-مکالماتی که بعضی کلمات و عبارت نامفهوم برای شما دارد اما هنوز شما مفهوم و موضوع متن را متوجه میشوید.

۳-مکالماتی که شما ۸۰-۹۰ درصد جملات را متوجه شوید.

این بهترین متن برای گوش دادن است. اگر میخواهید بدانید چرا مبتدی ها پیشرفت میکنند، دلیل آن این است که همه ی متن ها برایشان چالش برانگیز است. در اینجا ایده هایی برای پیشرفت شما از طریق متن های چالش برانگیز داریم:

۱-به گوینده هایی گوش کنید که خیلی واضح صحبت نمیکنند: به صداهایی که خیلی واضح هستند اکتفا نکنید. نحوه ی صحبت کردن بعضی افراد چالش برانگیزتر است.

۲-به متن هایی با موضوعات متفاوت گوش کنید: به متن هایی با موضوع یکسان گوش نکنید. همچنین بهتر است به متن هایی گوش کنید که اطلاعاتتان در مورد آن کم و محدود است.

۳- به هر دو لهجه ی American و British گوش کنید: اگر در یکی از این لهجه ها خوب هستید، به لهجه ی دیگر هم تسلط پیدا کنید. البته فقط وقتی که مهارت شنیداری را فقط برای اهداف عمومی (نه آزمون تافل یا آیلتس) نیاز دارید.یک کتاب صوتی می تواند ابزار بسیار خوبی برای تمرین shadowing باشد . کتاب صوتی هم به اندازه کافی طولانی است و هم نسخه چاپی آن در دسترس است، بنابراین می توانید کلمه هایی را که متوجه نشدید درون آن پیدا کنید و همچنین گنجینه لغات تان را هم تقویت کنید.

نظرات

آخرین مطالب

پشتیبان عصر ارتباط

ارتباط آسان با تیم عصر ارتباط

36365000–044 044-36363444 09303693286